This post is also available in: Svenska (ruotsi) English (englanti)
KRIISISSÄ OLEVAN AUTTAMINEN
Mitä kriisiapu on ja kuka sitä antaa?
Kun puhutaan kriisissä olevan auttamisesta, on tärkeää erottaa toisistaan kaksi asiaa:
Keskiössä kriisin kärjen katkaisu
Kriisillä tarkoitetaan tilannetta, jossa kriisiin joutuneen aiemmin käyttämät toiminta- ja selviytymistavat eivät enää muuttuneessa tilanteessa toimi tai riitä. Kriisi on epänormaali tilanne, johon on normaalia reagoida voimakkaasti. Kriisissä oleva tarvitsee usein ulkopuolista apua.
Tunteet ja tuntemukset kriisin keskellä ovat yksilöllisiä. Niin sietämättömän voimakkaat reaktiot kuin reaktioiden puuttuminenkin voivat kuulua asiaan. Usein jo käytännön asioiden hoitamiseen tarvitaan ulkopuolista apua, sillä kriisissä toimintakyky on heikentynyt.
Kriisityössä keskiössä on kriisin kärjen katkaisu. Kriisityöhön kuuluu ammattilaisen rauhoittava läsnäolo, perustarpeista (kuten syömisestä, juomisesta ja riittävästä levosta) huolehtiminen, arjen jatkuvuuden varmistaminen ja myöhemmässä vaiheessa tapahtumien läpikäyminen. Kriisityöntekijät auttavat sanoittamaan tunteita ja normalisoivat reaktioita. Samalla kartoitetaan surevan selviytymiskeinot, tukiverkostot ja mahdollinen jatkoavun tarve.
Psykososiaaliseen tukeen kuuluu myös surevan tilanteen seuraaminen tarvittaessa pitkällä aikavälillä. Läheisensä järkyttävällä tavalla menettänyt saattaa tarvita apua vielä vuosien päästäkin.
”Muistikuvani ensimmäisestä vuodesta ovat hyvin hataria. En tehnyt muuta kuin itkin tai istuin sohvalla, enkä juuri nukkunut. Ei tullut mieleen edes peseytyä tai syödä. Mieheni oli hyvin huolissaan ja neuvoton.
Perusturvallisuudentunteeni oli hävinnyt, joten pelkäsin liikkua ulkona. Asiat eivät pysyneet muistissa. En pystynyt edes lukemaan kirjaa, ja jos luin, en ymmärtänyt lukemaani. Luulin, että olen tulossa hulluksi, sillä en tiennyt, että tällaiset kokemukset ovat tässä tilanteessa normaaleja. Jonkun olisi pitänyt kertoa minulle, että kaikki se kuuluu asiaan.”
Mitä laki sanoo kriisiauttamisesta, ja keitä laki velvoittaa?
Psykososiaalisen tuen ja kriisiavun järjestämisestä on Suomen lakien mukaan säädetty seuraavaa:
Lyhyesti: mitä laki tarkoittaa?
Edellä mainitut lainkohdat velvoittavat hyvinvointialueita järjestämään psykososiaalista tukea ja kriisiapua kaikille sitä tarvitseville asuinpaikkakunnasta riippumatta. Tukea tarjoaa yleensä sosiaalipäivystys, joka järjestetään samassa yhteydessä kuin ympärivuorokautinen terveydenhuollon päivystys.
Laki velvoittaa monissa ammateissa toimivia ohjaamaan psykososiaalista tukea tarvitsevat sen piiriin. Siksi surevia kohtaavien ammattilaisten on oltava tietoisia siitä, mihin apua tarvitsevat omalla paikkakunnalla ohjataan.
Ohjaa, auta, pidä tuen piirissä
Kriisiapua pitäisi tarjota automaattisesti, eikä pitäisi uskoa, jos kriisissä oleva ihminen aluksi sanoo, että ei halua apua. Jonkun pitäisi pitää huolta avun ja tuen jatkuvuudesta. Tätä jatkumoa tulisi mitata vuosissa; tämä on elinikäinen homma.”