LAPSEN JA NUOREN SURU
Lapsi voi surra monenlaisia menetyksiä. Tällä sivulla käsitellään lapsen ja nuoren surua läheisen kuolemaan liittyen. Jokainen menetyskokemus on yksilöllinen ja menetykset vaikuttavat ja näkyvät lasten ja nuorten elämässä monin eri tavoin. Monet eri tekijät myös vaikuttavat siihen, miten lapsi tai nuori menetyksen kokee ja millaista tukea hän surussaan tarvitsee. Tietoa lapsen tukemiseen akuutissa kriisitilanteessa voit lukea täältä, täältä ja täältä.
Lapsen ja nuoren surussa on enemmän yhteistä kuin eriävää suhteessa aikuisen suruun. Siksi surevan lapsen tai nuoren kanssa työskentelevän ammattilaisen on hyvä tutustua tarkemmin suruun liittyviin tunteisiin ja reaktioihin Mitä suru on? -tietosivulla.
Mitä erityistä on lapsen ja nuoren surussa?
Miten lapsi ymmärtää kuoleman?
Millaista lapsen ajattelu on?
Mitä lapsen tulisi ymmärtää, että hän pystyisi käsittämään kuoleman?
Kuolemakäsitykset eri ikäkausina
Iän lisäksi lapsen kuolemakäsitykseen vaikuttavat muun muassa lapsen aiemmat kokemukset ja perheen tavat käsitellä asioita. Kuoleman ymmärtäminen on aina yksilöllistä. Silti ammattilaiselle on hyödyllistä tietää, millainen on keskimäärin lapsen käsitys kuolemasta minäkin ikäkautena.
Mitkä asiat on tärkeää huomioida lapsen tai nuoren surussa?
Käytännön ohjeita surevan lapsen tai nuoren auttamiseen
Milloin sureva lapsi tarvitsee ammattiapua?
Mitä suru on? -tietosivulla on kerrottu merkeistä, joista tunnistaa surevan ammattiavun tarpeen. Nämä merkit koskevat myös lapsia ja nuoria, ja surevan lapsen tai nuoren kanssa tekemisissä olevan aikuisen kannattaa tutustua niihin.
Tärkeää on huomioida perhe ja perheen tilanne kokonaisuutena! Lisäksi seuraavat merkit kertovat ammattiavun tarpeesta:
Mistä lapselle tai nuorelle voi saada ammattiapua?
Jos huoli lapsesta tai nuoresta herää, yhteyttä voi ottaa esimerkiksi perheneuvolaan, koulun oppilashuoltoon tai terveyskeskukseen. Kriisitilanteessa yhteyttä voi ottaa kriisikeskukseen tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen.
Vertaistukijärjestöt järjestävät lapsille ja nuorille omia tapahtumia ja perheen yhteisiä viikonloppuja, joissa lapset saavat vertaistukea ammattilaisen ohjauksessa. Myös MIELI Suomen Mielenterveys ry järjestää tukea läheisensä menettäneille lapsille ja nuorille. Lisäksi tukea lapsille ja nuorille voi saada lapsiperhejärjestöiltä tai seurakunnilta.
Lasten ja nuorten psykososiaaliset palvelut
Miten tukea lasta ja nuorta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä perheiden parissa työskenteleville (2022)
Opas tarjoaa tietoa lapsen ja nuoren surusta sekä tavoista tukea läheisensä menettänyttä lasta ja nuorta. Lue opas suomeksi >> Ruotsinkielinen opas on luettavissa täällä ja englanninkielinen opas täällä.
Kuuntele podcast-jakso lapsen ja nuoren surusta
Surevan kohtaaminen -hanke tuotti yhteistyössä Sote-akatemian kanssa jakson Turun yliopiston Yhteinen ääni -podcastiin.
Jaksossa Surevan kohtaaminen -hankkeen projektipäällikkö Anne Viitala haastattelee Nuoret Lesket ry:n toiminnanjohtajaa Sirpa Mynttistä sekä Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n toiminnanjohtajaa Susanna Uittomäkeä.
Jaksossa keskustellaan siitä, millaista on lapsen suru sekä siitä, miksi ja millä lailla lasta ja lapsen surua tulisi huomioida, kun lapsen läheinen on kuollut.