This post is also available in: Svenska (ruotsi) English (englanti)
SUREVA TYÖYHTEISÖSSÄ
Miten ja miksi organisaation tulee varautua työntekijöidensä kohtaamiin menetyksiin?
Miksi organisaation on tärkeää huomioida surevat työntekijät?
Kuva: Surun tukemisen vaiheet (Fambition Consulting Oy)
Miten organisaatio voi varautua työntekijöiden henkilökohtaisten kriisien varalle?
Tiedolla on suuri merkitys tuen onnistumisessa
Surevan tukeminen onnistuu, kun työyhteisön jäsenillä on riittävästi tietoa surusta ja menetyksen vaikutuksista surevan elämään. Niin johtoportaan kuin kollegoidenkin kannattaa hankkia perustiedot surusta.
Organisaatio voi kouluttaa työntekijöitään myös pyytämällä työyhteisöön kokemusasiantuntijan tai ammattilaisen, joka kertoo surusta, surevan kohtaamisesta ja surevan tarvitsemista tukitoimista.
Miten toimia, jos työkaveri kuolee?
Työkaverin kuolema koskettaa koko työyhteisöä ja voi aiheuttaa koko työpaikan toiminnan hetkellisen pysähtymisen. Tapahtuma voi synnyttää työntekijöissä järkytystä ja surua sekä huolta siitä, miten työt tulevaisuudessa järjestyvät. Työyhteisöä koskettavan kuoleman kohdalla, on suositeltavaa hyödyntää ammattiapua, jotta tilannetta voidaan selvittää. Tätä varten joko työpaikan esihenkilö tai HR-työntekijä voi olla yhteydessä työterveyspalveluihin, joiden kautta on mahdollistaa saada avuksi esimerkiksi työpsykologi.
Miten huomioida työntekijä ennen töihin paluuta?
Organisaation tulee huomioida työntekijänsä muuttunut tilanne heti kun se on tiedossa. Läheisen kuolema voi olla hyvin äkillinen tai etukäteen tiedossa oleva. Työntekijä voi jäädä pois töistä jo ennen läheisensä kuolemaa esimerkiksi osallistuakseen saattohoitoon.
Ota osaa ja kysy, mitä sureva tarvitsee
Sairausloma ja muut poissaolot
Tiedän, että moni lamaantuu surusta ja tarvitsee pitkää sairauslomaa, ja ymmärrän sen täysin. Itse halusin kuitenkin palata töihin melko pian. Ihmiskontaktit auttoivat minua jaksamaan suruni kanssa.
Sairausloman tarve läheisen kuoleman jälkeen on hyvin yksilöllistä. Jotkut tarvitsevat pitkää sairauslomaa pystyäkseen taas työhön, toiset taas haluavat palata töihin hyvinkin pian. Usein töihin paluu auttaa sopeutumaan uuteen tilanteeseen, sillä se merkitsee paluuta “normaaliin elämään” kriisin jälkeen.
Työnantajan on hyvä kannustaa ja tukea surevaa töihin paluussa, mutta toisaalta on tärkeää osoittaa ymmärrystä poissaoloja kohtaan.
Työnantajan tulee varmistaa, että surevalla on pääsy työterveyspalveluihin, ja että sairauslomista sovitaan yhdessä työntekijän ja työterveyden kanssa. Avainasemassa on surevan oma kokemus omasta työkyvystään.
Sairausloma vaatii lääkärin tekemää diagnoosia. Tämä johtaa siihen, että läheisen menetyksestä johtuvassa työkyvyttömyydessä sairausloman perusteena käytetään usein erilaisia mielenterveyshäiriöiden diagnooseja.
Työnantajan on hyvä miettiä käytännöt sille, miten mahdollistetaan työntekijän poissaolo esimerkiksi saattohoidon aikana. Työntekijän läheisen saattohoidon mahdollisuutta varten on työpaikoilla hyvä olla voimassa oleva periaatepäätös, miten tilanteissa toimitaan, sillä saattohoidon tarpeen arvellaan Euroopassa kasvavan lähivuosina selviää Duodecumin Käypä hoito -sivustolta, jossa on myös tarjolla lisätietoa saattohoidosta.
Osanoton sanoittaminen
Lähde: Surujärjestöjen ja Fambition Consulting Oy:n tuottama koulutusmateriaali
Miten tukea työntekijää töihin palatessa?
Kuva: Esimerkkejä keskusteltavista aiheista surevan töihinpaluuseen liittyen (Fambition Consulting Oy)
Mitä jos sureva on valmis palaamaan töihin, mutta ei ole täysin työkykyinen?
Surevan töihinpaluun tukeminen kannattaa, vaikka sureva ei olisikaan heti valmis työskentelemään samoissa tehtävissä ja samassa tahdissa kuin ennen tapahtunutta. On monia keinoja, joilla surevan uudelleensopeutumista voidaan auttaa. Keinot ovat väliaikaisia: paluu normaalitilaan tulee tehdä hallitusti ja surevalle sopivassa tahdissa.
Töihin paluu järjestyi helposti odotettua aiemmin. Toiveitani kuunneltiin ja henkilöt, joiden kanssa asioin, olivat myötätuntoisia. Kokemukseni huomioitiin ja työni pyrittiin suunnittelemaan niin, etten joudu kovin kuormittaviin tilanteisiin.
Miten tukea surevan työyhteisöä?
Näin työyhteisö voi valmistautua surevan työhönpaluuseen:
Avoin puhuminen auttoi. Ei tarvinnut kartella ihmisiä kuolinsyyn vuoksi. Moni häpeilee.
Esihenkilö, älä unohda omia voimavarojasi
Miten tukea surevaa pitkällä tähtäimellä?
Empatia on tärkeintä. Se että kysytään kuulumisia, ja että jälkikäteen ja vielä pitemmän ajan päästäkin kysellään vointia.
Monimuotoiset perheet työelämässä
Tutustu Monimuotoiset perheet työelämässä -oppaaseen
Oppaassa on neuvotaan, miten tukea työyhteisön jäsentä hänen puolisonsa tai lapsensa menehtyessä. Lue opas. >>