Hankesuunnittelija Taru Oulasvirran tunnelmia uusien kokemusasiantuntijoiden koulutuksesta.

Surevan kohtaaminen -hanke koulutti jälleen uusia kokemusasiantuntijoita maaliskuussa. Lauantaista sunnuntaihin kestävä koulutuksen lähijakso järjestettiin Espoossa Solvallan urheiluopistossa Nuuksion jylhissä maisemissa. Koulutuksen 19 osallistujaa tulivat neljästä eri surujärjestöstä: Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Suomen nuoret lesket ry ja Surunauha ry – vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille.

Hankkeen ensimmäinen kokemusasiantuntijoiden koulutus järjestettiin lokakuussa 2018, ja maaliskuun koulutuksessa päästiin jo kokeilemaan uudistuksia, jotka oli tehty lokakuussa opitun pohjalta. Koulutuksessa hyödynnettiin nyt Moodle-oppimisalustaa, joka mahdollisti itsenäisen opiskelun joustavasti ennen Nuuksion viikonloppua. Tärkeimpänä ennakkotehtävänä oli rakentaa oma tarina tulevia kokemuspuheenvuoroja ajatellen.

Ensimmäinen koulutuspäivä käynnistyi hankkeeseen ja kokemusasiantuntijuuteen perehtymisellä, minkä jälkeen ohjelmassa oli Marianne Hemmingin vetämä esiintymiskoulutus. Osallistujat saivat käytännön vinkkejä esiintymiseen ja tekivät havainnollistavia harjoituksia. Marianne muistutti, että oivallukset syntyvät usein itse tekemällä.

Päivän päätteeksi pohdittiin vielä yhdessä kokemusasiantuntijan tehtävään mahdollisesti liittyviä haasteita. Iltapalaa syödessä osallistujien keskuudessa kävi edelleen puheensorina. Tilaisuus tavata vertaisia koulutuksen ja vapaan illanvieton merkeissä oli selvästikin kaivattua.

Surevan kohtaaminen -hankkeen grafiikkaa

Sunnuntai-aamuna jokainen osallistuja piti puheenvuoron pienryhmässä. Oman tarinan kertominen ryhmäläisille valmisteltuna esityksenä oli tärkeä tehtävä, jota jännitettiin etukäteen. Puheenvuoron pitäminen tuntui olevan monelle koulutuksen kohokohta. Jälkeenpäin tunnelmia kuvailtiin sanoin “voittajafiilis” ja “me ollaan sankareita kaikki”. Ennen kotiinlähtöä perehdyttiin vielä hankkeen verkkosivustoon ja käytiin läpi kokemusasiantuntijatoiminnan käytäntöjä.

Surevan kohtaaminen -hankkeen grafiikkaa

Oli hienoa nähdä vapaaehtoisten innostus uutta tehtävää kohtaan ja kuulla, että koulutusviikonloppu oli ollut antoisa. Osallistujat kiittivät hyvästä yhteishengestä ja mahdollisuudesta tutustua muiden surujärjestöjen ihmisiin. Toki viikonlopun kestävä koulutus kaikkine jaettuine kokemuksineen oli myös tiivis ja raskas. Koulutuksen koettiin antaneen paljon eväitä esiintymiseen ja puheenvuorojen pitämiseen:

  • “Erittäin hyvä ja kattava koulutus! Tuli hurjasti luottamusta omaan esiintymiseen ja vinkkejä oman tarinan jalostamiseen. Hyvä, että monesta ryhmästä kuuli kokemuksia. KIITOS. Hyvät, kannustavat ohjaajat.”

  • “Hyviä vinkkejä, neuvoja esiintymiseen. Ihan paras esiintymiskoulutus! Jännitys laukesi osaksi!”

Kehittämisajatuksena nousi esille, että koulutuksessa olisi voinut olla läsnä jo tehtävässä toiminut kokemusasiantuntija, jolta olisi kuullut kokemuksia ja ajatuksia toiminnasta. Myös oman esityksen työstämiseen ja toiminnan käytäntöjen läpikäymiseen olisi kaivattu lisää aikaa. Maaliskuun koulutuksesta saatu erittäin myönteinen palaute sekä nämä kehittämisajatukset tarjoavat hankkeelle hyvän pohjan seuraavan koulutuksen suunnitteluun. Uusia kokemusasiantuntijoita koulutetaan jälleen lokakuussa Oulussa.