Surevan kohtaaminen -hanke koulutti viime viikonloppuna 15 uutta kokemusasiantuntijaa. Koulutuksen aikana perehdyttiin surujärjestöihin, suruun ja siinä tukemiseen sekä jokaisen kokemusasiantuntijan omaan menetyskokemukseen. Näistä aiheista uudet kokemusasiantuntijat tulevat puhumaan kokemuspuheenvuoroissaan surevia kohtaaville ammattilaisille ja sellaisiksi opiskeleville.
Koulutuksen myötä hankkeella on nyt yli 100 koulutettua kokemusasiantuntijaa. He ovat taustajärjestöjensä (Huoma – henkirikoksen uhrien läheiset ry, Käpy Lapsikuolemaperheet ry, Nuoret Lesket ry ja Surunauha ry) vapaaehtoisia, joilla on kokemus läheisen äkillisestä tai ennenaikaisesta menetyksestä.
Kokemusasiantuntijoiden tavoitteena on auttaa ammattilaisia auttamaan. Kokemusasiantuntijan voi tilata maksutta työ- tai opiskelupaikalle kertomaan omasta menetyskokemuksestaan ja ammattilaisilta saadusta tuesta. Kokemusasiantuntijat valitaan jokaiseen tilaisuuteen erikseen. Esimerkiksi kätilöille valitaan puhumaan henkilö, jolla on kokemus kyseisen ammattiryhmän kohtaamisesta surussaan. Pyydä kokemusasiantuntijaa vierailulle >>
Muista aina ottaa osaa
Kokemuspuheenvuorojen aikana kuuntelijat voivat esittää kokemusasiantuntijoille kysymyksiä. Usein ammattilaiset kaipaavat konkreettisia vinkkejä siihen, mitä surevalle voi sanoa. Vaikka tärkeintä kohtaamisessa on olla kiireettömästi läsnä ja kunnioittaa surevaa yksilönä, koulutettujen kokemusasiantuntijoiden mukaan osanoton sanominen ääneen pitää ammattilaisen aina tehdä.
– Ilmaise osanotto, joko ”olen pahoillani” tai ”otan osaa”, kokemusasiantuntijat muistuttavat.
Lisäksi surevalta kannattaa kysyä suoraan tämän toiveista ja tuntemuksista. Surevalta voi kysyä, miltä menetys tuntuu ja tarvitseeko hän apua.
– Onko jotakin, mitä voin tehdä vuoksesi? Eräs kokemusasiantuntija vinkkaa hyväksi kysymykseksi.
Ammattilainen voi surevien mukaan myös myöntää, että tilanne on hänelle haastava.
– Voi kiittää luottamuksesta, kun on uskaltanut kertoa ja todeta, ettei joka päivä kuule vastaavaa.
Surujärjestöjen kokemusasiantuntijat koostivat ammattilaisille listan asioista ja kysymyksistä, jotka voivat tuntua surevasta sopivilta kohtaamistilanteessa.
Näin voit sanoa surevalle:
- Otan osaa.
- Olen pahoillani.
- Tarvitsetko apua? Voinko jotenkin olla avuksi? Haluan auttaa sinua, miten voisin auttaa?
- Mitä sinulle kuuluu nyt?
- Olet kokenut kovia. Pyrin auttamaan niillä keinoin, joita minulla on.
- Kiitos luottamuksesta, kun uskalsit kertoa.
- Olen tässä sinua varten ja kuuntelen.
- Onko joku läheinen henkilö, jonka voisimme kutsua paikalle tueksi?
- Haluatko kertoa tai puhua läheisestäsi?
Hei, koska järjestetään seuraava kokemusasiantuntija koulutus?
Hei, mitä leakelle voisi viedä arjen avuksi? Mitä muuta kuin kulat ja osanoton?
Hei!
Usein leskelle tärkeää tukea on kaikki arjen apu esimerkiksi valmis ruoka, kaupassa käynti, asioiden hoitaminen ja muu arkinen tukeminen. Kannattaa kysyä suoraan leskeltä, voisiko niissä auttaa. Voi myös kysyä yleisesti leskeltä, missä hän kaipaa apua ja tukea. Surevan kohtaamisesta voi lukea lisää täältä: https://www.surevankohtaaminen.fi/surevan-kohtaaminen/ ja leskille tarkoitettuun oppaaseen voi tutustua täällä: https://indd.adobe.com/view/79845594-ef74-4c1b-88d5-afbfc3379915