Mielenterveystalo.fi-verkkosivustolla on julkaistu uutta suruun liittyvää sisältöä. Sivustolle tehdyissä artikkeleissa surua käsitellään esimerkiksi erilaisten menetysten, läheisen kuoleman tuomien elämänmuutosten ja surevan tukemisen näkökulmista. Sisältöjä on tuotettu Tampereen yliopiston dosentti Anna Liisa Ahon johtamassa projektissa, joka on kulkenut työnimellä ”Surutalo”.  

Idea Surutalosta syntyi ratkaisuksi surevien tuen haasteisiin  

Projekti sai alkunsa Hack for Society -ohjelmasta, jossa opiskelijat, tutkijat ja poliitikot yhdistivät osaamisensa ja kehittivät ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin, joita tieteellinen tutkimus on nostanut esiin. 

Lue lisää projektin lähtökohdista täällä.

Yksi Hack for Society -ohjelman teemoista oli Surevan tukeminen. Surevan tukemiseen keskittyvässä tiimissä olivat mukana dosentti ja surututkija Anna Liisa Aho (Tampereen yliopisto), alue- ja kuntapäättäjä Eva Tawasoli (vihr. Vantaa), sosiaali- ja terveystutkimuksen opiskelija Aino Pulkkinen (Helsingin yliopisto) ja terveystaloustieteen opiskelija Julia Salmi (Itä-Suomen yliopisto).  

Tiimissä huomattiin, että sureville suunnattu tuki on pirstaloitunutta, katkonaista ja tuen saatavuus vaihtelee suuresti. Ratkaisuksi ongelmaan tiimi kehitti Surutalon, digitaalisen palvelukokonaisuuden, jonne aiheeseen liittyvää tietoa ja resursseja kootaan keskitetysti ja avoimesti saataville. Ratkaisuehdotuksen keskeisenä ajatuksena oli edistää ja helpottaa suruun ja surevan tukitahoihin liittyvän tiedon löytämistä. Hack for Society -ohjelman loppuhuipennuksessa Surutalon kehittänyt tiimi sai tuomaristolta kunniamaininnan työstään.  

Suruun liittyvät sisällöt osaksi Mielenterveystaloa

Hack for Society -ohjelman jälkeen Anna Liisa Aho kokosi projektityöryhmän, joka jatkoi kehittämisohjelmassa tehdyn ratkaisun työstämistä käytännön toteutukseksi. Projektityöryhmä päätyi siihen, että Surutalo ehdotettaisiin toteutettavaksi Terveyskylä-verkkopalvelun alle. Tässä etuna nähtiin esimerkiksi palvelun tunnettuus ja saavutettavuus – sinne koottu tieto on saatavilla maksuttomasti, ajasta ja paikasta riippumatta. Terveyskylä on yliopistollisten sairaanhoitopiirien ylläpitämä julkinen, avoin verkkopalvelu, jolla on jo vakiintunut asema Suomessa.

Terveyskylän edustajat suhtautuvat ehdotukseen myönteisesti ja toivat esille, että palvelussa on tarvetta suruun liittyvälle tiedolle. Erilaisia toteutustapoja pohdittiin yhdessä ja lopulta päädyttiin siihen, että erillisen talon sijaan suruun liittyvät sisällöt olisi tarkoituksenmukaisinta lisätä jo olemassa olevaan Mielenterveystaloon ja Palliatiiviseen taloon.

Surutalon projektityöryhmä on yhdessä vastannut suruun liittyvän sisällön tuottamisesta. Työryhmään ovat kuuluneet: Anna Liisa Aho (PJ, dosentti, yliopistonlehtori) Tampereen yliopistosta, Sirpa Mynttinen, asiantuntija Surevan kohtaaminen -toiminnasta, Tuuli Lahti (dosentti, yliopettaja) Turun ammattikorkeakoulusta ja Tiina Järviö (tohtoriopiskelija) Tampereen yliopistosta.

Sisältöjä monipuolisesti eri aihepiireistä 

Tällä hetkellä Mielenterveystaloon on tuotettu sisältöä seuraavista aiheista: perustietoa surusta ja  surureaktioista, tietoa selviytymisestä ja selviytymiskeinoista yleisesti, eri kuolinsyiden erityispiirteistä, monikulttuurisesta surusta, lapsen kuolemasta, puolison kuolemasta, lapsen ja nuoren surusta, lapsenlapsen kuolemasta, sisaruksen surusta, lapsen ja nuoren tukemisesta, surevien tukipalveluista, sikiöperustaisesta raskaudenkeskeytyksestä, työyhteisön tuesta surevalle, lasten saattohoidosta, nuorten kokemista elämänmuutoksista vanhemman kuoleman jälkeen, sisarusten kokemista elämänmuutoksista sisaruksen itsemurhan jälkeen, surevan kohtaamisesta ja tukemisesta sekä leskien kokemista elämänmuutoksista. 

Tähän mennessä tuotetut sisällöt on suunnattu sureville ja heidän läheisilleen. Tieto on tuotettu uusimman tutkimustiedon pohjalta yhdistäen sitä asiantuntijatietoon.  Seuraavaksi tuotetaan ammattilaisille suunnattuja, ammatillista osaamista vahvistavia ja asiakastyössä käytettävissä olevia sisältöjä.  

Sisältöjä voivat hyödyntää niin surevat itse kuin surevia kohtaavat ammattilaiset

Tarve yhtenäistää surevien tukemiseen liittyviä käytäntöjä on tunnistettu Suomessa jo pitkään. Mielenterveystaloon tuotetut sisällöt tukevat nyt osaltaan tämän tavoitteen toteutumista. Mielenterveystalon verkkopalvelua voi käyttää anonyymisti, matalalla kynnyksellä ja sen kautta on saatavilla paitsi tietoa, myös monipuolisesti erilaisia itsehoito-ohjelmia ja harjoituksia.

Sisältöjen tavoitteena on lisätä tietoa surusta, surevien tukemisesta ja tukeen liittyvistä asioista yhteiskunnassamme. Sisältöjä voivat hyödyntää surevat itse, heidän läheisensä, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä kaikki ne sektorit, joissa surevia ihmisiä kohdataan. Tiedon avulla halutaan edistää surevien hyvää kohtaamista ja tuen saamista.

Voit tutustua sisältöihin Mielenterveystalon Trauma & kriisi -sivulta

Artikkelin ovat kirjoittaneet:

Aho Anna Liisa

Järviö Tiina

Lahti Tuuli

Mynttinen Sirpa