Vertaistuki on läheisensä menettäneille lapsille ja nuorille tärkeä tuen muoto. Surujärjestöt tarjoavat tulevana syksynä vertaistukea läheisensä menettäneille lapsille ja nuorille monipuolisesti. Tässä jutussa voit tutustua eri kohderyhmille suunnattuihin lasten ja nuorten ryhmiin ja tapahtumiin. 

Vertaistukea vanhempansa menettäneille lapsille ja nuorille

Nuoret Lesket ry järjestää 2.–3.9.2023 Helsingissä oman vertaistukiryhmän lapsille, joilta on kuollut vanhempi. Vertaistukiryhmässä lapsi saa tavata ikätovereitaan, jotka ovat myös menettäneet vanhemman. Syyskuun 9. päivä alkaa, kolme kertaa kokoontuva, verkkovertaistukiryhmä vanhempansa menettäneille nuorille. Lisäksi 22.–24.9.2023 järjestetään leskiperheiden vertaistukiviikonloppu, jossa on myös lasten ja nuorten ryhmät. Viikonlopun tavoitteena on tarjota leskiperheille vertaistukea ja etsiä yhdessä voimavaroja arkeen.

Lue lisää: Nuoret Lesket ry:n toimintakalenteri.

Etäryhmä sisaruksensa menettäneille 7–12-vuotiaille lapsille

Käpy Lapsikuolemaperheet ry järjestää syksyllä lasten verkkovertaistukiryhmän kouluikäisille sisaruksensa menettäneille. Ryhmässä tehdään yhdessä erilaisia tehtäviä ja pohditaan, miten omaan oloon voi vaikuttaa ja miten omaa oloa voi helpottaa erilaisissa arjen tilanteissa, joissa surukin on läsnä. Ryhmään voivat hakea 7–12-vuotiaat lapset paikkakunnasta riippumatta. Ryhmä kokoontuu viikoittain kuusi kertaa 30.10. alkaen.

Lue lisää: Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n tapahtumakalenteri.

Vertaistukiryhmiä läheisensä itsemurhan tai henkirikoksen kautta menettäneille nuorille

Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry, Surunauha ry ja Nuori Suru -hanke järjestävät yhdessä Nuori suru -verkkoryhmän 28.9. alkaen. Ryhmä on tarkoitettu 16–23-vuotiaille nuorille, joiden läheinen on kuollut henkirikoksen uhrina tai itsemurhaan. Lisäksi järjestetään Helsingissä kokoontuva Omakuva N.Y.T. – terapeuttinen kasvuryhmä, joka on suunnattu 18–23-vuotiaille nuorille, jotka ovat menettäneet läheisen joko itsemurhan seurauksena tai henkirikoksen uhrina.

Lue lisää: Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry:n tarjoamasta vertaistuesta

Lue lisää: Surunauha ry:n tapahtumakalenteri

Vertaistukiviikonloppu läheisensä menettäneille nuorille

Surujärjestöjen yhteinen vertaistukiviikonloppu läheisensä menettäneille nuorille järjestetään 27.–29.10.2023. Viikonloppu on tarkoitettu 16–22-vuotiaille nuorille, joka surevat läheisen kuolemaa. Läheinen voi olla kuka vaan, esimerkiksi perheenjäsen, ystävä tai sukulainen. Viikonloppu sisältää paljon elämyksellistä tekemistä ja ulkoilua luonnossa. Ohjaajat ovat kriisi- ja traumatyöskentelyn ammattilaisia sekä vertaisia, jotka ovat itsekin menettäneet läheisen nuorena. Viikonlopun järjestävät yhdessä Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry, Surunauha ry, Käpy Lapsikuolemaperheet ry ja Nuoret lesket ry.