Surun monimuotoisuus -webinaarin keynote-puhujana kuullaan torstaina 4.11. suomalaisten surusta väitellyttä ja aiheesta tietokirjoja kirjoittanutta Mari Pulkkista. Puheenvuorossaan Pulkkinen kuorii kerroksia vallitsevan surukäsityksen ympäriltä ja porautuu surun ytimeen. Mitä paljastuu, kun suru riisutaan vanhentuneista teorioista, median selviytymistarinoita ja tehokkuusajattelusta? Mikä surussa on yksilöllistä, ja siedämmekö liian yksilöllistä surua? Entä mikä surevia lopulta yhdistää? Kerroksellinen kuolemansuru – Mikä surevia yhdistää? -luento kuullaan webinaarissa klo 9.15–10.45.
– Surun sanotaan olevan aina yksilöllistä ja silti surevia ohjataan samaan muottiin suorittamaan sinnikästä selviytymisen prosessia. Apuna urakassa ovat resilienssi, toivo ja lohtu, joiden kirittämänä surun on määrä muuttaa vähitellen muotoaan ikäväksi, rakkaudeksi ja kauniiksi muistoiksi, Pulkkinen selventää.
Tosielämässä suru on kuitenkin monimuotoisempaa ja kokemukset vaihtelevat.
– Surussa on myös voimattomuutta, toivottomuutta ja rakkaudettomuutta, vaikka emme haluaisi niitä nähdä. Jokaista menetystä koskee niin ikään sisäänrakennettu pysyvyys, jonka olemusta harva pystyy sanoittamaan, Pulkkinen tarkentaa.
Suru koskettaa koko ihmistä
Suomalaisten surua tutkinut Pulkkinen näkee surun kokonaisvaltaisena kokemuksena. Hän ajattelee, että suru on hyvää, kun sen nähdään koskettavan koko ihmistä.
– Erilaisten surukäsitysten keskellä on hyvä muistaa, ettei sureminen lopulta ole mitään sen mystisempää kuin tämän kokemuksen kanssa elämistä, hän selvittää surumyyttejä käsittelevässä haastattelussa. Lue koko juttu: Suru on työtä – ja muut surevan kohtaamista vaikeuttavat väitteet
Mari Pulkkisen Kerroksellinen kuolemansuru – Mikä surevia yhdistää? -luento kuullaan webinaarissa 4.11.2021.
Surun monimuotoisuus -webinaari on maksuton ja ilmoittautuminen sinne on auki 31.10. saakka. Ilmoittaudu >>
Webinaarin ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan syyskuun aikana.