Järjestöjen päivän teeman mukaisesti esittelemme neljä Surujärjestöä, jotka ovat Surevan kohtaaminen -toiminnan takana: Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry, Käpy Lapsikuolemaperheet ry, Nuoret Lesket ry ja Surunauha ry. Surujärjestöjen tekemän arvokkaan työn ansiosta joka vuosi suuri joukko läheisensä menettäneitä saa tarvitsemaansa tukea. Yhteensä Surujärjestöissä on yli 3 500 jäsentä ja 363 koulutettua vapaaehtoista.
Surujärjestöjen toiminnan ytimessä on vertaistuki ja sen mahdollistaminen menetyksen kokeneille vapaaehtoisten ja työntekijöiden voimin. Surevat kokevat tärkeäksi, että he saavat jakaa ajatuksiaan toisten saman kokeneiden kanssa. Monille Surujärjestöstä saatu tuki ja vertaistuki on merkittävin tukimuoto. Vertaisten muodostama joukko on monille tärkeä myös yhteisöllisyyden ja sosiaalisten suhteiden vuoksi.
Jokaisella Surujärjestöllä on vuosikymmenien aikana kertynyttä asiantuntemusta kohderyhmänsä kokemiin menetystapauksiin liittyen. Jokaisella järjestöllä on kohderyhmälleen tarkoitettu opas ja muita materiaaleja niin surevien, heidän läheisten ja ammattilaisten tueksi. Kaikki Surujärjestöt ovat poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia ja toimivat valtakunnallisesti.
Lue lisää: Surujärjestöjen oppaat
Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry:ssä tuetaan läheisensä henkirikoksen kautta menettäneitä
Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry on valtakunnallinen järjestö henkirikoksen uhrien perheenjäsenille, ystäville, sukulaisille ja muille läheisille. Järjestö on aloittanut toimintansa vuonna 2000. Jäseniä järjestössä on noin 240 ja vuosittain Huoma ry:ssä tuetaan noin 170 henkirikoksen uhrin läheistä. Järjestöllä on noin 30 vapaaehtoista, jotka tekevät säännöllisesti vapaaehtoistyötä.
Henkirikoksen uhrin läheinen voi saada Huoma ry:n kautta puhelinvertaisen muutama kuukausi menetyksen jälkeen. Eri paikkakunnilla pidettäviin vertaistukiryhmiin voi tulla noin vuosi menetyksen jälkeen. Joka kuukausi verkossa järjestetään vertaisiltoja, joihin voi tulla mukaan niin pian menetyksen jälkeen kuin sureva itse kokee hyväksi. Lisäksi kaksi kertaa vuodessa järjestetään valtakunnallinen vertaistukiviikonloppu.
Lue lisää: Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry:stä saatu tuki kannattelee surevaa
Käpy Lapsikuolemaperheet ry tukee lapsensa menettäneitä
Vuonna 1991 perustetussa Käpy Lapsikuolemaperheet ry:ssä tuetaan lapsikuolemaperheitä. Tukea on tarjolla ensisijaisesti perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsuudessa, nuorena tai nuorena aikuisena. Kaikki lapsensa kuoleman kokeneet voivat ottaa yhteyttä Käpyyn. Järjestössä on 1300 jäsentä. Vuosittain Käpyyn tulee noin 150 uutta tukiyhteydenottoa. Järjestön toiminnassa on mukana 170 vapaaehtoista.
Vertaistuen muotoja Käpy ry:ssä ovat vertaistukiryhmät, vertaistukiviikonloput, vertaistapaamiset, verkkovertaistuki sekä tukihenkilötoiminta. Tukea on tarjolla myös lapsenlapsensa menettäneille isovanhemmille ja sisaruksensa menettäneille lapsille ja nuorille.
Nuoret Lesket ry tukea työikäisenä puolisonsa menettäneille
Vuonna 2009 perustettu Nuoret lesket ry tukee puolisonsa menettäneitä. Toiminta on avointa kaikille leskeytyneille parisuhde – ja perhemuodosta riippumatta. Tämä on järjestössä koettu tärkeänä, koska juridisesti leski on vain avioliitosta tai rekisteröityneestä parisuhteesta leskeytynyt. Järjestön kohderyhmä on työikäisenä leskeytyneet. Mitään tarkkoja ikärajoja ei kuitenkaan ole, yhdistävä tekijä on samanlainen elämäntilanne. Toiminnassa on mukana eri-ikäisiä parikymppisistä aina eläkeikää lähestyviin. Jäseniä järjestössä on 1100 ja vapaaehtoisia 73.
Nuoret Lesket ry:stä vertaistukea voi saada monin eri tavoin, on vertaistukiryhmät, puhelintuki, verkkotuki, vartaistukiviikonloput ja -tapahtumat. Lisäksi yhdistys tarjoaa tukea myös vanhempansa menettäneille lapsille ja nuorille.
Lue lisää: Kun kuolema erottaa puolisot toisistaan, Nuoret Lesket ry:n kautta saatu vertaistuki lohduttaa
Surunauha ry:stä tukea läheisensä itsemurhan kautta menettäneille
Surunauha ry on vuodesta 1997 alkaen toiminut valtakunnallinen yhdistys itsemurhan tehneiden perheenjäsenille, ystäville, sukulaisille ja muille läheisille. Yhdistyksellä on yli tuhat jäsentä ja noin 90 vapaaehtoista.
Surunauhan työntekijät tarjoavat keskusteluapua läheisensä itsemurhan kautta menettäneille joka arkipäivä. Lisäksi järjestetään vertaistukiryhmiä useilla paikkakunnilla, vertaistukiviikonloppuja ja tukihenkilötapaamisia. Surunauha myös ylläpitää Lohtu-sovellusta läheisensä itsemurhaan menettäneille ja järjestää chat-ryhmiä, joissa keskusteluun voi osallistua anonyymisti.
Lue lisää: Surunauha ry viitoittaa toivon tielle läheisen itsemurhan jälkeen
Vaikuttamistoimintaa yksin ja yhdessä
Kaikki neljä Surujärjestöä tekevät vertaistukitoiminnan ja muiden tukimuotojen lisäksi tärkeää yhteiskunnallista vaikuttamistyötä. Järjestöissä tunnetaan surevien asemaan liittyvät epäkohdat erinomaisesti ja pyritään vaikuttamaan lainsäädäntöön niin, että sureva saa riittävästi tukea myös yhteiskunnalta. Tällä hetkellä Suomessa on monin paikoin ongelmia kriisituen saatavuudessa, terapian saatavuudessa sekä surevien lasten ja nuorten tukemisessa. Surujärjestöt tekevät vaikuttamistyötä sekä itsenäisesti koskien oman järjestönsä kohderyhmää että yhdessä niissä asioissa, jotka koskettavat surevia yhteisesti.
Yhteistyötä tehdään myös muuten. Surevan kohtaaminen -toiminta on Surujärjestöjen yhteistä toimintaa. Sen kautta välitetään tietoa surevan kohtaamisesta ja tukemisesta sekä toteutetaan kokemusasiantuntijatoimintaa, jossa on mukana kokemusasiantuntijoita kaikista Surujärjestöistä. Vuosittain yhdessä järjestetään muun muassa Surujärjestöjen työntekijäpäivät, viikonloppu menetyksen kokeneille nuorille, virkistysviikonloppu järjestöjen vapaaehtoisille ja Syväluotaus suruun -tapahtuma. Kaikki Surujärjestöt ovat mukana myös järjestämässä Surukonferenssia.